Dortes hjemmeside   

Startside
Op

Hvad laver man på billedkunst
på et avu-hold?

 

Måske har du ikke tegnet siden du var 12 år, og i øvrigt tror du slet ikke du kan tegne, men det kommer du til på dette hold. Der er en bog der hedder At tegne er at se, og måske prøver vi nogle øvelser herfra. Du kommer også til at tegne forskellige objekter, og måske forsøger vi at lave portræt- og figurtegning. Vi arbejder med at planlægge en tegning ved at bruge støttepunkter og akser. Du hører om forskellige perspektivopfattelser. Du lærer hvordan du skal lave tonede, eller skyggede tegninger, fx ved hjælp af skravering.
 
Akvarel eller vandfarve er svært, men dejligt, og det vil vi arbejde med. Vi starter med at lave farveprøver, og så går vi ellers i gang med at male frugter og blomster, og hvis vejret er til det, går vi ud og maler landskaber. Du lærer om forskellige måder at male himle på, og du prøver teknikker som vådt i vådt, vådt på tørt, udsparing og opsugning.

Selvfølgelig skal du også prøve oliekridt. Vi arbejder med farvecirklen, og du hører ord som: primærfarver, sekundærfarver, komplementærfarver. Oliekridt kan bruges selvstændigt, men de kan også bruges til at ændre udtryk i akrylbilleder og akvareller.

Akrylfarver er dejlige, for de tørrer hurtigt, og man kan male over. Vi maler stort med svamp eller med pensel. Vi snakker om
kolde og varme farver og prøver at lave kolde og varme billeder. Måske finder vi inspiration hos andre malere.

Billeder-i-rum er et andet ord for skulpturer. Måske laver vi en havtur og finder strandopskyl, som kan bruges til at lave skulpturer af, eller måske laver vi skulpturer af ler eller ostevoks.

Det er godt at komme ud og se hvordan kunst kan laves. Rundt i Thy og omegn er der mange kunstmuseer, og vi vil lave nogle ekskursioner, hvor vi besøger dem. Måske besøger vi en kunstners atelier. Disse dage bliver vi nødt til at bruge tid ud over det, der står på skemaet.

Endelig vil vi se på billeder af kunstnere fra forskellige tidsperioder og snakke om, hvad der er karakteristisk for hver enkelt.

Ovenstående skal betragtes som eksempler på undervisningens indhold - udover det nævnte kunne vi sagtens arbejde med andre ting.

Hvad er forskellen på billedkunst på avu og på hf, spørger mange. For det første har hf flere timer end avu. Der skal læses en del mere teori på hf, og man kommer rundt om flere forskellige teknikker. På hf skal man sætte en del tid af derhjemme til at læse lektier. På avu kan der også være forberedelse, men det er mest af praktisk art.

 

* VUC Thy-Mors  - Dorte Kjærs hjemmeside.          Sidst opdateret 26. September 2010 *